top of page

Hydrateren; wie dit goed doorleest, zal het leren!

Mooie plaatjes met waterdruppels op afgebeeld in de meest esthetische setting, blauw getinte affiches met beloftes waar je helemaal blij van wordt,…De industrie laat de meest wilde verhalen rondgaan over hoe je de huid kan hydrateren.

Dat de hydratatie van de huid iets met water te maken heeft, weet bijna iedereen. Maar waar zit dat water dan precies? En hoe houden we het daar? Is het antwoord van de fabrikanten correct en volledig?

In dit blogbericht, wil ik jullie meer inzicht geven over dit veelbesproken onderwerp.

Hydratatie-mechanisme van de huid (theoretisch, een beetje saai, even doorbijten!) De huid is ons grootste orgaan. Het is van nature prima in staat om zichzelf te hydrateren. Dit komt doordat er zich in de dermis fibroblast-cellen bevinden. Deze cellen maken de welbekende collageen- en elastinevezels aan maar ze maken daarnaast ook een stofje aan, op basis van hyaluronzuur, dat in staat is om 1000x zijn eigen gewicht in water aan zich te binden. Dat water wordt uit het bloed onttrokken, wat dan weer aangevuld wordt door water te drinken. Zo vormt er zich dus een natuurlijke bron van water in de huid waardoor onze huid zichzelf hydrateert.

Functies van water in onze huid

1. Onze huid vernieuwt zichzelf continu. Nieuwe cellen worden gedeeld uit de basaalcellenlaag. Om gezonde cellen te laten ontstaan, is veel water nodig! 2.Collageen- en elastinevezels in de dermis zorgen voor de stevigheid en de veerkracht van de huid. Deze vezels moeten soepel langs elkaar kunnen bewegen om hun functie te kunnen vervullen en daarvoor is er een smeermiddel nodig; yes, water! 3.Water dient ook als transportmiddel in onze huid. Als onze huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een schaafwond of een snee, moet dit zo snel mogelijk gerepareerd worden. De cellen in de omgeving van de wonde scheiden signaalstoffen uit die door water worden verspreid. Een fibroblast die zo’n signaalstofje tegenkomt, wordt dan op zijn beurt getransporteerd door water naar de plaats van de wonde, om daar collageen aan te maken in de vorm van littekenweefsel en zo de schade te beperken.

Het dak lekt! De aanwezigheid van water of een goed gehydrateerde huid is dus belangrijk. Dit ingenieus vochtregulerend systeem van onze huid werkt wel alleen op één kleine voorwaarde…onze huidbarriëre moet namelijk wel intact zijn. Mijn vaste cliënten horen mij heel vaak over ‘de huidbarrière’ spreken. Dit komt omdat heel veel klachten over de huid een slechte barrièrefunctie als oorzaak hebben.

De opperhuid ziet er normaal gesproken uit als een een dak met dakpannen die allemaal netjes over elkaar liggen en zo een isolerende laag vormen om onz