top of page

Zonbescherming; het anti-ging product bij voorkeur

De laatste week hebben we kunnen genieten van de eerste, deugddoende lentezon.

Door de vele VIT D3 tekorten die er zijn, is het zeker aan te raden om wat van die zon te pakken te krijgen.

Helaas kreeg ik op het einde van vorig weekend ook een paar berichten van cliënten die verbrand waren door de zon of die last kregen van zonneallergie.

De vraag rijst dan onmiddellijk: hoe kan ik mij goed beschermen tegen de zon?

Wat doet zonlicht met ons lichaam?

Laat ons eerst bekijken wat die zonnestraling precies inhoudt en welke effecten ze heeft op ons lichaam. Zonlicht heeft een aantal goede eigenschappen. Zoals ik al aanhaalde, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D hebben we hard nodig. VIT D helpt onder andere bij de absorptie van calcium voor sterke tanden en botten, maar is ook essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem.

Daarnaast heeft zonlicht een directe invloed op ons hormoonstelsel. De aanmaak van endorfine (gelukshormoon), serotonine en geslachtshormonen wordt gestimuleerd door blootstelling aan de zon. De zon zorgt daardoor automatisch voor meer energie en een vrolijk gevoel. Een natuurlijk antidepressivum dus.

Zonlicht bevat ook een deel schadelijke straling. In het overzicht hierboven zie je het opgedeelde UV-spectrum afgebeeld. Meest links zien we de straling of golflengten die minst diep in onze huid dringen. Meer naar rechts komt de straling steeds dieper. We moeten vooral rekening houden met de volgende soorten straling:

  • UVA/UVB

  • HEV

  • IR-A

UVB-straling werkt meest oppervlakkig in op onze huid en is de primaire oorzaak van zonnebrand. UVA-straling reikt tot 40x dieper in de huid waar het de veroorzaker is van veel indicaties zoals huidverslapping, pigmentstoornissen en rimpels. Aan HEV-licht of ‘High Energy Visible Light’ worden we bijna allemaal dagelijks blootgesteld door onze vele schermen zoals tablets, smartphones & computers. Dit type straling dringt nog dieper onze huid binnen dan UVA-straling en is voor bijna 50% verantwoordelijk voor het ouder worden van de huid. IRA-straling is infraroodstraling. Deze reikt het diepst in onze huid en veroorzaakt daar ook oxidatieve DNA-beschadiging.

Het is de oxidatieve beschadiging die al deze stralingen veroorzaken, die zeer schadelijk is voor ons lichaam en die ook in rechtstreeks verband worden gebracht met huidkanker.

SPF, Triple Spectrum Protection & Anti-oxidanten De juiste bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon, bestaat uit een product waarmee je de huid kan insmeren en uit de toevoeging van voldoende anti-oxidanten om je huidbarrière mee aan te sterken. Smeren, smeren en nog eens smeren… Uit mijn praktijkervaring weet ik dat bijna iedereen begrijpt dat ‘SPF’ iets te maken heeft met zonbescherming. SPF betekend letterlijk ‘Sun Protection Factor’ en het geeft je een idee hoe intens het product je beschermt tegen UVB-straling. Een SPF verhoogt de zogenaamde MED-drempel. MED staat voor Minimale Erytheem (roodheid) Dosis. Ofwel: de dosis straling die nodig is om de huid rood te laten worden. Door een product met een SPF te gebruiken kun je dus langer in de zon blijven voordat de huid rood wordt (en verbrandt). UVA-straling wordt niet helemaal tegengehouden door wolken of glas en is het hele jaar aanwezig van zodra er daglicht is, dus ook in de herfst en winter. Het punt dat moeilijk te begrijpen is voor veel mensen: door UVA-straling verbrand je NIET; je huid geeft dus geen waarschuwing wanneer je te veel hebt gehad zoals bij UVB-straling wel gebeurt. Zoals eerder besproken, werk UVA-straling tot 40x dieper in dan UVB-straling en speelt vooral een rol in het verkleuren van de huid, huidveroudering en huidkanker. Daarom is het belangrijk dat een zonnebrandproduct ook tegen dit deel van het zonnespectrum beschermt.

FYSISCH VS CHEMISCH Huidverzorgingsproducten met een UV-filter kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd: ze trekken in de huid. Producten met een fysische (minerale) filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Hierdoor wordt warme energie van de huid verdreven wat perfect is voor mensen die last hebben roodheid of rosacea. Ook doordat de fysische SPF niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een gevoelige huid of waarvan hun huid onlangs geëxfolieerd is.

In bijna alle goedgekeurde zonneproducten in Europa kan je deze ‘breedspectrum’ bescherming tegen UVA- en UVA-stralen terugvinden. In een beperkte groep producten, vind je ook de ‘Triple Spectrum Protection’ terug. Deze producten bieden ook bescherming tegen HEV- en IR-A-straling. Deze producten zijn vaak wat duurder en vind je enkel terug bij fabrikanten die de focus leggen op huidverbetering. Ik geef zelf de voorkeur aan deze laatste groep. Het biedt een zeer complete bescherming die je op lange termijn veel voordelen zal opleveren.

CONCREET Heel interessant allemaal, maar waar moet je nu op letten als je een product gaat aanschaffen en hoe pas je dit best toe. Hier zijn een aantal belangrijke tips:

- Gebruik altijd een product dat je beschermt tegen UV-straling; 365 dagen per jaar. Uiteraard moet je in de herst- en winterperiode alleen de zones beschermen waar de straling aan kan, zoals je gelaat, hals en handen.

- Kies altijd voor een product met minimum SPF 30.

- Goede fysische, minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Je zou deze moeten terugvinden in de ingrediëntenlijst die op het product staat.

- Er zijn heel veel verschillende chemische filters; de één werkt al beter dan de ander en sommige kunnen licht irriterend werken.

- Heb je een gevoelige huid, acné, rosacea, eczeem of psoriasis, kies dan altijd een fysische filter.

- Als je wilt weten of het product ook UVA-bescherming biedt, moet je ergens het cirkelvormige UVA-logo terugvinden op de verpakking. Het geeft aan dat een product een UVAPF / SPF ratio heeft van minimaal 1:3 zoals voorgeschreven in Europa. Dus als een product SPF 30 heeft, moet de UVA-beschermingsgraad minimaal 10 zijn.

- Kies bij voorkeur een product waarbij een extra anti-oxidantencomplex is toegevoegd. De anti-oxidanten zijn een onderdeel van de ‘Triple Spectrum Protection’.

- De bescherming tegen HEV-licht gebeurd door gefractioneerde melanine die aan het product toegevoegd wordt. Dit ingrediënt fungeert hoofdzakelijk als een paraplu op de huid. Het absorbeert enkel de meest schadelijke golflengten van het zichtbare lichtspectrum.

- Er bestaan ook ‘waterproof’ varianten in zonneproducten. Dit is zeker aan te raden voor sporters.

- Beperk de tijd die je doorbrengt in de zon.

- Zoek de schaduw op. Stel je zo weinig mogelijk bloot aan de zon. Zon niet tijdens de middag – van 12 tot 15 uur (zomeruur) – in het voorjaar en de zomer.

- Draag beschermende kleding. Draag een hoedje, een zonnebril met uv-werende glazen en fijn geweven, losse kleding die de huid beschermt.

- Smeer je om de twee uur helemaal in (en meteen na het zwemmen of zweten).

- Vermijd de zonnebank. Dit is trouwens verboden onder de 18 jaar.

- Zorg dat je niet verbrandt. Een rode huid is een teken dat je te lang onbeschermd in de zon hebt gelegen.

- Zit je in een risicogroep of vertoont je huid afwijkingen (verdachte vlekjes, wondjes die niet genezen ...)? Spreek er dan over met je huisarts.

- Bescherm de kinderen optimaal.

Zonbescherming in een pilletje

Als laatste aspect wil ik graag nog wijzen op het belang van de inname van de juiste voedingsstoffen in de strijd tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Eerder werd besproken dat het eigenlijk de oxidatieve DNA-schade is in onze huid die zo schadelijk en ook gevaarlijk kan zijn. We kunnen de vorming van vrije radicalen in onze huid drastisch verminderen door ze te voorzien van voldoende vitamines en mineralen (=anti-oxidanten). Maar, zelfs voor iemand met een gezond eetpatroon en een evenwichtige levensstijl, is het moeilijk om voldoende anti-oxidanten in die huidlagen te hebben. Dit komt doordat ons lichaam bepaalde prioriteiten heeft. Zo zal het waardevolle voedingstoffen eerst distribueren naar ons hersenen. Daarna volgen de vitale organen en als er dan nog iets zou overschieten, is dat voor onze huid. Zelfs in een gezond lichaam, schiet er vrijwel niets over voor de huid.

Vandaar dat de optimale concentraties vaak veel hoger zijn dan de RI (= Referentie Inname) om een merkbaar gezondheidseffect te verkrijgen.

De RI is de hoeveelheid die we minstens nog hebben om geen merkbare gezondheidsklachten te ontwikkelen. Denk aan scheurbuik in geval van vitamine C.

In mijn praktijk adviseren we altijd aan onze cliënten om je huid zowel van buitenuit als van binnenuit te gaan ondersteunen voor het beste resultaat.

Vandaar dat we naast de juiste producten ook heel vaak een aantal aangepaste supplementen inzetten.

Krachtige anti-oxidanten die je lichaam en je huid goed helpen beschermen zijn Vitamine C, A en E, zink en selenium maar ook hoge concentraties aan omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Zij zorgen ervoor dat de de huidbarrière aangesterkt wordt. Hierdoor verliest je huid geen vocht, droogt ze niet uit en zal ze een stuk toleranter zijn tegen alle invloeden van buitenaf, ook voor het zonlicht.

Dit artikel verscheen op 'gezond.be' op 23/04/2020.

Featured Posts

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

Recent Posts

bottom of page